publicatii




This page require Adobe Flash 9.0 (or higher) plug in.

Reuniunea partenerilor WE Effect în Albania

La mijlocul lunii septembrie, conducerea Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, a participat la Reuniunea Partenerilor Programului We Effect Europa (WE). Pe lângă Moldova, încă patru țări balcanice cum ar fi Bosnia-Herțegovina, Albania, Kosovo, Macedonia fac parte din acest program.

Din declarațiile Aureliei Bondari, director executiv al AGROinform, în cadrul reuniunii, Anna Erlandsson, manager al WE Europa, a prezentat cele mai recente dezvoltări și realizări ale programului. Noua strategie cadru  We Effect pentru 2017 la fel a fost prezentată de manager. Ulterior opiniile privind strategia și valorile adăugate ale WE au fost discutate în grupuri de lucru.

Toți partenerii Programului WE Europa au  făcut scurte prezentări ale rezultatelor obținute în 2015, cu accent pe intervenția de succes din anul curent.  „Unul din managerii programului, Marcelo Dougnac a vorbit despre diferite tipuri de organizații de fermieri cu  accent pe cooperative ca una din  formele de organizare a fermierilor. Prezentarea a inițiat o discuție largă între participanți  în jurul definițiilor şi conceptelor diferitelor forme de organizare a agricultorilor și anume: asociaţii pe produs, cooperative; federaţii şi uniuni. De asemenea au fost discutate conceptele de dezvoltarea organizaţională şi instituţională”, susține Aurelia Bondari.

Expertul Sasho Angelovski a făcut o prezentare a sistemului nou de monitorizare a Programului WE Europa. Pentru unificarea și eficientizarea sistemului de monitorizare a fost elaborată o bază de date. S-a convenit între cei prezenți că baza de date  va fi ajustată pentru fiecare proiect în parte şi va avea o perioadă de testare. Partenerii Programului urmează să trimită opinii şi comentarii de îmbunătățire, după care baza de date va fi finalizată cu începerea aplicării în practică din 2016.

Participanții la reuniune au efectuat mai multe vizite în teren. În timpul vizitelor partenerii au avut ocazia de a vedea o Asociație a producătorilor de fructe din regiunea  Korca; livezi de fructe a membrilor asociaţiei, fabrica de suc de mere „Agro-fructe”; Asociația locală de fermieri din comunitatea Vithkuq, ce include circa 60 membri, inclusiv femei; cercul de studiu de femei în Vithkuq, regiunea Korça ce este specializat în meşteşugărit şi promovarea tradiţiilor locale.

 

Site la comanda de la Studio Webmaster